Notícies

Les persones amb trastorn de la conducta alimentària, pressionades a nivell social i personal

Les persones que pateixen un trastorn de conducta alimentària estan sotmeses a una elevada pressió externa i interna, és a dir, pressionades a nivell social i també pels propis pensaments i emocions. “La immediatesa de l'ús de la tecnologia, incorporada a la nostra quotidianitat per a gairebé tot, però especialment per a relacionar-nos i adquirir informació de tota mena, ens facilita el dia a dia, però al mateix temps exerceix un fort impacte sobre l’individu, pel seu component addictiu i també pels missatges que transmeten una visió idealitzada i esbiaixada de la realitat. Això es tradueix en una pressió que repercuteix en la confiança en un mateix i en la satisfacció amb la pròpia vida. La corporalitat també es veu sotmesa a grans exigències, moltes vegades poc ajustades a la realitat i que generen inseguretat i malestar amb un mateix”, explica Gina Badia, psicòloga i coordinadora de la Unitat Funcional dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

És freqüent que la insatisfacció personal provoqui en moltes ocasions sentiments de buidor que s’intentin gestionar amb comportaments extrems, de consum d’aliments impulsiu i desbordat i/o de restriccions severes. Les persones amb TCA tenen una baixa autoestima i centren el seu autoconcepte en la imatge corporal cercant la seguretat en el control del seu cos.

El treball terapèutic de persones amb TCA té unes particularitats que cal abordar per possibilitar la seva recuperació, intervenint no només en els aspectes més visibles del trastorn com són les conductes alimentàries alterades, sinó també en els factors que estan mantenint aquests comportaments. En aquest sentit, és imprescindible treballar la consciència de malaltia i la motivació pel canvi, també caldrà abordar les cognicions i creences relacionades amb el trastorn, així com l’eliminació de les conductes alimentàries de risc. Serà molt important intervenir sobre els factors emocionals, facilitant la connexió amb el món intern per potenciar l’autocura i reparar la seva autoestimada danyada, amb la finalitat de que aprenguin a relacionar-se amb el menjar i el seu cos d’una manera sana i respectuosa.

Per millorar l’atenció a persones amb TCA, des del mes setembre d’aquest any a la unitat funcional de l’Hospital Santa Maria de Lleida hem incorporat a l'equip multidisciplinar la figura professional del nutricionista per proporcionar educació nutricional, participar en la millora de la relació amb el cos i elaborar plans d’alimentació individualitzats en funció de l’estat físic de la persona, per aconseguir l'equilibri necessari entre cos i ment enfront la rigidesa a la que es veu sotmesa la persona amb TCA. Alhora s’ha reforçat la figura professional d’infermeria per proporcionar pautes d’alimentació i acompanyament en la recuperació d’hàbits de vida saludable necessaris per la seva recuperació.

Aprofitant l'avinentesa del dia internacional de la lluita contra els TCA del 30 de novembre, i a les portes de les celebracions nadalenques en les que hi sol haver moltes trobades al voltant del menjar, volem destacar que és freqüent l’augment del malestar de les persones amb TCA que anticipen amb angoixa les ingestes copioses d’aquests dies festius.

Per tal d'evitar l’agreujament de símptomes en aquests pacients, us aportem unes recomanacions per aquestes dates:

·         No centrar les celebracions únicament en els àpats, però tampoc evitar les menjades tradicionals acostumades en cada família.

·         La taula és un espai d’encontre, per tal que el menjar no entorpeixi la trobada pot ser útil pactar i organitzar amb anterioritat el contingut dels àpats i cercar la racionalitat en la quantitat i la varietat d’aquests.

·         Evitar que la persona amb TCA participi activament en la compra i elaboració del menjar, si això pot augmentar la seva angoixa.

·         Seguir l'estructura d’àpats diària com a protecció, és important que aquell dia es puguin mantenir tots els àpats del dia com qualsevol altre, evitant dejunis o exercicis compensatoris per no fer sobreingestes durant la celebració.

·         Evitar les sobretaules amb excés d’oferta de dolços, després dels àpats cercar activitats distractores agradables no relacionades amb el menjar (conversa, jocs de taula, sortir a fer un passeig...).

·         Estar-se de fer comentaris sobre el cos (ni bons ni dolents), no només a les persones amb TCA sinó en general, ja que impacten fortament en l’autoestima i la confiança en un mateix.

·         Evitar regalar roba, com a idea valorar fer regals amb experiències compartides (activitats de lleure com una sortida, concert, teatre,...).

·         I en general, tenint en compte tot l’esmentat, procurar gaudir de les festes en la mesura del possible, amb mirada amable, fugint del perfeccionisme i les expectatives elevades.


<< Torna