Notícies
Mig centenar de pacients es beneficien del nou servei d’Hospitalització a Domicili en Salut Mental durant el seu primer any de funcionament
El Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida va iniciar ara fa just un any el servei d’Hospitalització Domiciliària (HODO), una alternativa assistencial per a persones que pateixen un trastorn mental i/o addiccions en situació de descompensació clínica aguda. Es tracta d’un model organitzatiu capaç de dispensar atenció al domicili a persones que necessiten assistència intensiva, proporcionant un nivell de diagnòstic i tractament equivalents als que es dispensen en el hospital durant un ingrés.
Segons explica Jordi Blanch, director dels Serveis de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria, “aquest és un model que proporciona diversos avantatges a la persona atesa i el seu entorn, com poden ser evitar l’ingrés a la unitat d’hospitalització d’aguts, facilitar l’alta, evitar la consulta a urgències, reduir l’estigmatització pel fet de tenir un problema de salut mental o addiccions, permetre a la persona i a la seva família una major participació i responsabilització en l’atenció a la salut i agilitzar l’articulació amb els dispositius comunitaris, tot donant-los un suport adequat”.
La implementació d’aquest servei es va iniciar a la ciutat de Lleida a finals d’any del 2022, amb la expectativa de poder anar ampliant el territori. Aquest servei el realitza un equip multidisciplinari de professionals de la psiquiatria, psicologia i infermeria, que està totalment coordinat i integrat al Servei de Salut Mental i Addiccions del Hospital de Santa Maria i que es desplaça a l’entorn de la persona atesa.
Durant aquest any de funcionament s’han atès i beneficiat d’aquesta modalitat 51 persones, amb una mitjana de 22 dies d’hospitalització domiciliària. Vint d’aquests casos s’han beneficiat d’aquesta modalitat de tractament per escurçar la seva estada a l’hospitalització convencional. Per altra banda, 14 persones han estat derivades des d’Urgències, cosa que ha permès que no calgués hospitalitzar-les al mateix hospital i poder fer el tractament al seu domicili, de la mateixa manera que les 15 persones derivades del Centre de Salut Mental i Addiccions (CSMiA), que han pogut evitar l’ingrés convencional. També cal destacar 2 persones que s’han derivat al servei provinents d’interconsulta de l’Arnau de Vilanova. En resum, durant aquest primer any de funcionament a la ciutat de Lleida, 20 persones han escurçat el seu ingrés hospitalari i 31 persones l’han pogut substituir-lo per aquesta atenció domiciliària.