Notícies

Presentació del llibre ‘Va de Lletres’, fruit del Taller d’Escriptura per a persones amb trastorn mental

Dimecres 31 de maig ha tingut lloc la presentació del llibre ‘Va de Lletres’. La publicació recull escrits, en forma de relats curts i poemes, que van realitzar els i les alumnes del Taller d’Escriptura i Creativitat. Aquest taller és una iniciativa del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Lleida, que està gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), conjuntament amb la Brúixola i Salut Mental Ponent. La Fundació Orfeó Lleidatà i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han col·laborat en l’acte de presentació.

La publicació i la presentació del llibre s’han organitzat en el marc de la celebració del centenari de l’Hospital Universitari de Santa Maria. La portada del llibre és una il·lustració del dibuixant Ermengol i està prologat pel lingüista Sebastià Serrano.

El llibre agrupa els escrits -relats breus i poemes- que els i les participants en el taller van anar escrivint segons el tipus de trastorn: trastorn bipolar, esquizofrènia o trastorn límit de la personalitat, entre d’altres. El volum també inclou textos escrits per professionals del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria perquè el lector s’endinsi més i conegui què caracteritza aquest tipus de malalties mentals i il·lustracions.

El llibre recull també el testimoni dels professors del taller -Antonio Reinoso, Lluís Rosselló i Ramon Usall, on expliquen què ha significat per a ells impartir aquest taller, i on coincideixen en el fet que ha estat una molt bona experiència, on han après els professors tant com l’alumnat.

El llibre clou amb un escrit de Francesc Abella, psicòleg i un dels impulsors del projecte, que titlla el llibre com “una aventura amb finalitat guaridora”.

Carme Sarret, psicòloga-coordinadora SRC Lleida, explica que es tracta d'una iniciativa que "ajuda a donar veu a la salut mental, que forma part de la comunitat", alhora que afegeix que l'objectiu de llibre és donar visibilitat "a tot el patiment que moltes vegades hi ha silenciat darrere les malalties mentals", així com "sensibilitzar a la població".

En l'acte també han intervingut Belen Domínguez, escriptora i participant del projecte, Txema Martínez, escriptor i participant del Club Social La brúixola i Antoni Reinoso, cap del Servei de Suport a la Protecció Social dels Serveis Territorials de Lleida i professor del Taller de Lletres. Durant la presentació ha tingut lloc l’actuació del combo Endaband del SCR Lleida, un grup format per usuaris del SRC, sota la batuta de l’Orfeó Lleidatà.


<< Torna