Notícies
Sessió Formativa sobre el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal a l'HUSM
L’Hospital Universitari de Santa María i Visual TEAF van organitzar el passat dia 4 de febrer, la primera sessió formativa sobre el TEAF, dins del programa de formació continuada de l’Hospital.
Els ponents de la sessió van ser professionals experts en el trastorn, que treballen en unitats especialitzades en la Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF) de Barnaclinic+ de l’Hospital Clínic de Barcelona, i de l’Hospital de la Vall d´Hebrón. La sessió va tenir un gran interès entre els professionals sanitaris de tots els àmbits i va tenir un gran èxit de participació amb més de 120 inscrits distribuïts per tota la Regió Sanitària de Lleida.
El TEAF és un terme utilitzat per agrupar una gran variabilitat d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives derivades de l’exposició prenatal a l’alcohol. El trastorn té uns criteris diagnòstics clínics validats i s’estima que té una prevalença a nivell mundial de 1,5% , que és semblant a altres trastorns més estudiats com l’autisme. Segons un estudi recent realitzat a Catalunya, la prevalença en nens i nenes procedents de les adopcions internacionals, particularment les procedents dels països de l’Europa de l’Est, és del 50%.
El TEAF és pot prevenir en un 100% si no es consumeix alcohol durant l’embaràs. Al nostre país s’estima que al voltant d’un 60% de les dones embarassades ingereixen alguna quantitat d’alcohol durant la gestació.
El TEAF no es cura perquè l’alcohol produeix danys permanents al SNC, però la seva detecció precoç, acompanyada d’un tractament específic, millora considerablement el pronòstic. Per aquest motiu aquesta sessió formativa va tenir una gran rellevància, tant des del punt de vista mèdic i científic, com des del punt de vista d’afectats i famílies, ja que va suposar una excel·lent oportunitat per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb TEAF i a avençar en la visibilitat i la conscienciació social del trastorn.