Notícies

Gestió de Serveis Sanitaris i Sant Joan de Déu Terres de Lleida signen el conveni de col·laboració en l'àmbit de la Salut Mental i la Discapacitat Intel·lectual

Avui, 18 de juny, ha tingut lloc als Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida la signatura del conveni marc de col·laboració entre l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i Sant Joan de Déu Terres de Lleida (SJDTLL) en l’àmbit de la Salut Mental i la Discapacitat Intel·lectual a les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. El president del Consell d’Administració de GSS, Joan Ramon Saura, i el Superior Provincial de la Província d’Aragó Sant Rafael de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, el Germà José Luis Fonseca, han estat els encarregats de signar el conveni.

Han participat també en l’acte la directora dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny; el gerent de GSS i de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Jordi Cortada; el Superior de la comunitat de germans de SJDTLL, el Germà Santiago Ruiz; el gerent de SJDTLL, Dr. Pere Vallribera; el director de Centres de GSS, Jaume Capdevila, i el director del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de GSS, i director mèdic de SJDTLL, Dr. Josep Pifarré.

El conveni signat avui té per objecte regular i optimitzar la col·laboració entre GSS i SJDTLL per a la implantació de programes assistencials de diferents especialitats, gestió clínica, activitats formatives, docents i d’investigació, destinades a millorar la prestació dels serveis d’assistència sanitària en l’àmbit de la Salut Mental i de Discapacitat Intel·lectual a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran.

En la seva intervenció, Joan Ramon Saura ha destacat que aquest conveni marc “és el punt de partença d’altres convenis específics que s’aniran perfilant per a l’atenció de la salut mental en l’àmbit clínic i també en l’àmbit social i d’integració en la societat”.

Per la seva banda, el Germà José Luis Fonseca ha valorat la importància del conveni “que permetrà guanyar en qualitat assistencial, sumant la riquesa d’ambdues institucions, ja que units som més i millor”, ha ressaltat.

El gerent de SJDTLL, el Dr. Pere Vallribera, ha explicat que “GSS i SJDTLL engloben gairebé el 90 per cent dels dispositius sanitaris de salut mental al territori i gràcies a aquest conveni es podrà oferir una major atenció integral de les persones”.

En la seva intervenció, el Dr. Josep Pifarré ha explicat que “ens trobem davant un canvi de model en salut mental, basat en la salut comunitària, que ens demana major treball en equip i la presència d’equips multi, pluri i transdisciplinaris”. “Aquest conveni pretén posar al centre del sistema la persona atesa i la seva família i que tots els recursos assistencials treballin amb els mateixos protocols, de manera integrada i unificada, independentment de quina entitat siguin”, ha detallat el Dr. Pifarré.La finalitat d’aquest conveni marc és avançar en la millora de l’atenció a les persones amb trastorns mentals i persones amb discapacitat intel·lectual, amb una gestió clínica integrada, mitjançant la consecució de fites en els àmbits de la coordinació assistencial, de la docència i recerca i dels sistemes d’informació:

- En l’àmbit de coordinació assistencial, el conveni preveu establir fòrums i comissions d’anàlisi i coordinació entre les parts per garantir l’objecte del conveni.

- En l’àmbit de docència i recerca, es preveu crear de forma conjunta mòduls docents adreçats a diferents professionals (educació, atenció social, altres), així com promoure la creació de la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental (ICS, GSS, Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida)

- En l’àmbit dels sistemes d’informació, es preveu promoure la coordinació i compatibilitat respecte a la informació clínica.

Per assolir aquestes fites, les entitats posaran en mútua disposició els seus recursos professionals, coneixements i experiència en la gestió assistencial de diferents especialitats.

Aquest nou conveni potencia les comissions comunes de treball dins la xarxa; la creació de noves comissions de treball en àmbits com l’infanto-juvenil i l’atenció en salut mental comunitària; la possibilitat de realitzar accions conjuntes dins els models comunitaris, i la docència amb la creació d’una unitat docent multiprofessional per poder augmentar el nombre de metges residents a Lleida.

A més, el nou conveni marc permetrà sumar esforços i augmentar la massa crítica per potenciar altres aspectes com la possibilitat d’augmentar les places MIR de psiquiatria (passant de les 3 actuals a 4 en els pròxims anys) i de psicologia (PIR) (passant d’1 a 2) a Lleida, la possibilitat de ser acreditats per a la formació de psiquiatria infantil i juvenil quan es creï l’especialitat, i potenciar la recerca conjuntament amb l’IRBLleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Sant Joan de Déu.

El conveni tindrà una durada d’un any, prorrogable de forma automàtica per períodes anuals, d’any en any, fins a un màxim de 4 anys, llevat que alguna de les parts manifesti la seva voluntat contrària.

 

Gestió de Serveis Sanitaris

Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) concentra gran part de les prestacions de cobertura pública en salut mental i addiccions de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu Aran.

L'atenció sanitària als problemes de salut mental i addiccions es realitza gràcies a tota la xarxa de centres assistencials de GSS per tot el territori: Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA), Centres d'atenció i seguiment a les Drogodependències (CASD), Centres de dia d'adults i Equips per als Programes d'Atenció i Seguiment (PSI).

GSS contribueix en la formació de diferents professionals mitjançant la seva vinculació amb la Universitat de Lleida. A més a més, el Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions està acreditat per la docència MIR de psiquiatria, psicologia (PIR) i Infermeria en salut mental (EIR).

 

Sant Joan de Déu Terres de Lleida

Sant Joan de Déu Terres de Lleida (SJDTLL) és una entitat de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, institució aprovada per l’església com a Orde Religiós de Germans al servei dels malalts i necessitats. És una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre del món. La seva activitat es visualitza a partir de Centres Assistencials, Hospitals, Centres de Salut, Serveis Socials, i Comunitats Religioses. Es tracta de centres plurals amb un compromís social compartit amb moltes altres institucions de caràcter públic, eclesial o privades amb les quals existeix una afinitat en la motivació i una visió compartida.

L’any 1965 els Germans de Sant Joan de Déu van iniciar la tasca assistencial i hospitalària en les comarques de Lleida, creant una Colònia Agrícola al Centre d'Almacelles per a persones adultes amb discapacitat. L'any 2003 es van inaugurar les unitats de Salut Mental, Unitat de Trastorn de Conducta i la Residència Especialitzada d'envelliment i pluridiscapacitat.

L’any 2003 l'Orde Hospitalari compra el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, fins llavors gestionat per SEMIPE-SLU assumint la filosofia institucional, els principis ideològics de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i els valors fonamentals de la institució.

L'any 2013 s'amplia l'atenció a persones amb Discapacitat Intel·lectual i Trastorn de Conducta oferint nous espais residencials al centre d'Almacelles amb l'obertura d'un nou edifici amb capacitat per a 90 persones.

Al juny del 2016, la denominació socials dels centres de l'Orde en la província de Lleida es modifica passant a anomenar-se Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Aquest canvi respon a la voluntat de visualitzar el projecte d'Hospitalitat a les comarques de Lleida integrant els serveis que l'Orde presta en aquesta zona.

SJDTLL inclou el Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles i l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida, que formen part de la xarxa de centres d'internament d'utilització pública de Catalunya del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).


<< Torna