Notícies
“Segueixo sent jo” és el lema de la Jornada a la Unitat de Trastorns Cognitius pel Dia Mundial de l’Alzheimer
Albert Tarrats director de Centre de GSS i Gerard Piñol coordinador de la UTC han inaugurat,avui, dia, 21 de setembre la jornada a la UTC per commemorar el Dia Mundial de l’Alzhheimer, declarat per l’Organització Mundial de la Salut.
- El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, declarat per l’Organització Mundial de la Salut.
- La recerca és una de les claus de futur per millorar el pronòstic de la malaltia.
La recerca és una de les claus de futur per millorar el pronòstic i el tractament de la malaltia d’Alzheimer. Per aquest motiu, la Unitat de Trastorns Cognitius de la Regió de Lleida i el Grup de Neurociències Clíniques de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han iniciat durant el darrer any un assaig clínic, que es prolongarà durant els propers tres anys, amb un nou fàrmac destinat a intentar eliminar l’amiloide del cervell dels pacients, en fases inicials de la malaltia. L’amiloide és una substància que lesiona progressivament les neurones i, en particular, aquelles implicades en les funcions intel·lectuals. Per la seva part, la Unitat de Trastorns Cognitius també començarà durant les properes setmanes l’experimentació amb una vacuna per a la malaltia, destinada a eliminar aquesta substància del cervell dels pacients.
Avui, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, declarat per l’Organització Mundial de la Salut, enguany amb el lema “Segueixo sent jo”. Amb aquest lema es pretén conscienciar, un cop més, sobre la dignitat dels pacients malgrat el deteriorament cognitiu que puguin presentar en fases avançades de la malaltia; però, també, sobre aquells pacients en fases inicials o moderades, en què petites modificacions en la seva funcionalitat poden provocar canvis en la relació amb la seva família i entorn, i generar situacions d’incomprensió, nerviosisme i frustració, tant per part dels pacients com dels cuidadors.
La malaltia d’Alzheimer és neurodegenerativa; és a dir, provoca una pèrdua progressiva de la memòria recent a què s’afegeix afectació d’altres funcions cognitives durant l’evolució de la malaltia i, en alguns casos, alteracions de la conducta. Segons dades de la Confederació Espanyola de Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i Altres Demències (CEAFA) aquesta malaltia repercuteix en la vida diària de 4,5 milions de persones a l’Estat espanyol (cuidadors i familiars). L’envelliment n’és un dels principals factors de risc; per això, amb l’augment de l’esperança de vida, el nombre de persones afectades s’espera que s’incrementi dràsticament i de manera progressiva en les properes dècades.
Conjuntament amb el diagnòstic i la cura dels pacients durant la malaltia, la recerca és una de les claus per realitzar-ne un diagnòstic precoç. A més dels dos assaigs clínics, la Unitat de Trastorns Cognitius de la Regió de Lleida, ubicada a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), i el Grup de Recerca de l’IRBLleida col·laboren en un projecte amb els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, i Clínic de Barcelona per millorar el diagnòstic de la demència frontotemporal, que representa la segona causa de demència neurodegenerativa. També està previst tenir, properament, els resultats d’altres investigacions per conèixer més a fons les implicacions que té el son sobre l’evolució de la malaltia.
Lleida, 21 de setembre de 2017
Adjunt | Mida |
---|---|
JornadaUTC17.pdf | 113.72 KB |