Notícies
Premi Bioibérica al millor treball de recerca en artrosis als professionals de l’Hospital Universitari de Santa Maria
Ha estat guardonat amb el “premi Bioibérica” al millor treball de recerca en artrosis a les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehabilitació el treball “Pròtesis de Genoll, primer millor, després més ràpid”.
Coordinat pel Dr. Jordi Colomina del servei de COT i presentat pel Dr. Lluis Mambrona del servei de rehabilitació. En la redacció i desenvolupament d’aquest treball també hi han participat els professionals Albert Bigordà, Eva Ribó, Fisioteràpia ; Maria Aguilà, Infermeria, Dra. Reis Drudis, Anestesiologia i del Dr. Francesc Pallisó, Direcció Clínica de l’Aparell Locomotor.
Amb el lema “Pròtesi total de genoll: primer millor, després més ràpid” i amb el títol Implementació d’un programa de Recuperació Intensiva en artroplàstia primària de genoll.
L’artrosi de genoll és altament prevalent en el nostre àmbit i l’artroplàstia de genoll és la cirurgia més realitzada per a tractar-la. El programa de Recuperació Millorada o Intensiva és un nou sistema de gestió pre-peri-post-operatòri en cirurgia protèsica, en el qual és fa especial èmfasi en l’educació, la prehabilitació i l’empoderament del pacient. Aquest es converteix en protagonista del procés, fent-lo més responsable i actiu en la seva recuperació.
Es important valorar els resultats clínics, funcionals i de satisfacció de la implementació del programa Fast-track o de Recuperació Millorada.
La metodologia emplenada es l’ estudi longitudinal prospectiu en 157 pacients entre juny i desembre de 2016 comparant-ho amb dades del 2014.. Mostreig consecutiu sense exclusions, de tots els pacients operats d’artroplàstia primària de genoll en el període de juny a desembre de 2016.
Els bons resultats obtinguts amb un 100% dels pacients van poder seure i un 97,5% van caminar les primeres 24 hores després de la cirurgia (58% el mateix dia de la intervenció i un 38,5% a les 8h. del matí següent. El 47% va poder baixar i pujar escales al dia següent a la intervenció i el 99% a l’alta. El dolor no va superar el 3,4 d’Escala visual-analógica (EVA) graduada numéricamente para valoración de la intensidad del dolori les complicacions greus van ser inferiors al 2%. L’estada hospitalària va ser de 4,5 dies de mitjà (prèvia 6,8) i la satisfacció global amb el procés va ser excel·lent (66%), bona (31%), regular (3%) i deficient (1%).
Cal ressaltar que el Programa de Recuperació Millorada optimitza els resultats clínics i funcionals, redueix les despeses globals i presenta altes taxes de satisfacció.
Comunicació, 15 de maig de 2017
Adjunt | Mida |
---|---|
premiRR_SEGRE_20170516_recull.pdf | 122.13 KB |
premiRR_LMAÑANA_20170516_recull.pdf | 295.9 KB |