Notícies
L'excelència d'especialistes traumatòlegs de Lleida evita el trasllat a Barcelona
Més de 160 professionals de la salut d’arreu de Catalunya assisteixen a Lleida al curs ‘La consulta habitual en ortopèdia infantil’
Organitzat per la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la UdL
El curs ha comptat amb experts en la matèria dels principals hospitals de referència, com són l’Hospital Sants Joan de Déu i l’Hospital de Nens de Barcelona, així com els professionals de Lleida
L’objectiu de la jornada era actualitzar el coneixement i millorar la comunicació entre l’atenció pediàtrica i l’especialitzada per unificar criteris i, així, millorar el tractament als pacients i la informació a les famílies
Avui dijous, 26 de gener, experts en ortopèdia infantil de tot Catalunya han participat en el curs La consulta habitual en ortopèdia infantil,organitzat per la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), gestionat per l’empresa públicaGestió de Serveis Sanitaris(GSS). Més de 160 professionals de la salut de Lleida i d’arreu de Catalunya han assistit al curs impartit durant el matí a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL).
El curs ha abordat els diagnòstics i tractaments de la patologia de les extremitats inferiors, superiors, columna vertebral, dolors articulars i també de les lesions esportives més freqüents. L’objectiu era actualitzar el coneixement d’aquestes patologies i millorar la comunicació entre l’atenció pediàtrica i la cirurgia ortopèdica, unificant criteris d’actuació i millorant, així, el tractament als pacients.
D’aquesta coordinació entre l’atenció primària de pediatria i l’especialitzada ha parlat el Dr. Josep Maria Bergua, traumatòleg de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i organitzador del curs. Bergua ha destacat que “cal estar coordinats i parlar el mateix idioma, pediatres i especialistes, de cara al pacient i als seus familiars”. “D’aquesta manera la informació que els donem és la mateixa i evitem l’habitual angoixa que pateixen els pares dels infants amb alguna d’aquestes patologies”,ha afegit Bergua.
En la seva intervenció, la Dra. Lídia Sanz, coordinadora de la Unitat de Pediatria en l’àmbit de Lleida d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), ha explicat que “són molt freqüents les alteracions osteomusculars a l’edat pediàtrica i de totes aquestes alteracions que detectem a l’atenció primària el que és important és que des de pediatria determinem quines és suficient que nosaltres en fem un seguiment i quines hem de derivar als especialistes”. En aquest sentit, ha valorat molt positivament aquest curs, ja que, segons ha explicat “és important que fem formació en coordinació, que compartim el mateix llenguatge i que unifiquem els criteris de derivació”. I ha afegit que amb el curs “estem aprenent a diferenciar aquelles alteracions que amb els anys aniran a millor i les que no, que tenen un pronòstic més greu i que caldran ser derivades a l’especialista”.
Per la seva banda, el Dr. Francesc Pallisó, cap del Servei de Traumatologia de l’HUSM, ha posat en valor la tasca que es fa des de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM en el diagnòstic i tractament de les patologies d’ortopèdia, ja que, segons ha explicat “hi ha pacients que ja no cal derivar a Barcelona perquè tenim professionals especialistes a l’HUSM que també treballen als centres de referència de la capital”. Pallisó ha explicat que “des de Lleida es dóna la millor atenció sense haver-se de desplaçar i, en cas necessari, els mateixos especialistes d’aquí contacten directament amb els professionals dels hospitals de referència que tracten les patologies concretes”. En paraules del Dr. Pallisó, “el més important és que els metges d’aquí acompanyen els pacients en tot el procés”.
Al curs hi han col·laborat especialistes dels millors centres d’ortopèdia infantil de Catalunya, com el Dr. Ramon Huguet, cap del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Nens de Barcelona; el Dr. Jorge Knörr, cap del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona; i el Dr. Francisco Soldado, director clínic d’extremitat superior i microcirurgia pediàtrica de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. També hi han participat els referents lleidatans en la matèria: el Dr. Josep Maria Bergua, el Dr. Antonio Hinojosa i el Dr. David Pineda Botero, traumatòlegs de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM; el Dr. Luis Mambrona, director clínic de Rehabilitació de l’HUSM; i la Dra. Victòria Altemir, adjunta al Servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.
En la cloenda de l’acte ha participat el gerent de Gestió de Serveis Sanitaris i gerent territorial de l’ICS a Lleida i Alt Pirineu i Aran, el Dr. Mateu Huguet, qui ha destacat "la importància de jornades com la d'avui on es posa de manifest el treball coordinat entre els diferents nivells assistencials". En la cloenda, Huguet ha estat acompanyat del cap de Traumatologia de l’HUSM, el Dr. Francesc Pallisó i el Dr. Eduard Solé, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.
ressò del curs:
- Recull diari La Manyana, agraïm el seu titular, transmet tant bé el missatge que, l'hem posat al web
- Recull Segre, amb la menció al del curs
- twitter amb l'etiqueta #COTInfantilGSS
Comunicació GSS, 27 de gener de 2017
Adjunt | Mida |
---|---|
cursOrtopedia_LM_20170127_recull (2).pdf | 122.93 KB |
cursOrtopedia-SEGRE_20170127_recull (2).pdf | 65.49 KB |