Notícies

Comín anuncia que el 2017 hi haurà l'increment pressupostari més gran de la història en salut mental

Dissabte, 08 d'octubre de 2016

  • El conseller de Salut ha assegurat que és imprescindible i urgent que hi hagi aquesta injecció de diners en l’àmbit de salut mental
  • Ha fet l'anunci en el marc de la festivitat que s’ha celebrat a Lleida amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha anunciat avui que el 2017 hi haurà l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de la salut mental, tant en termes absoluts com relatius. Comín ha fet aquest anunci en el marc de la festivitat que s’ha celebrat a la Seu Vella de Lleida amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental i que ha acollit centeners de persones sota el lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”.

 
Comín ha destacat que és “imprescindible” i “urgent” que hi hagi una injecció econòmica en la salut mental. “En els últims anys, en plena crisi econòmica, tots els indicadors en salut han millorat o s'han consolidat, excepte en la salut mental. Les desigualtats socials han impactat molt en aquest àmbit. És una obligació que hi hagi un augment pressupostari”, ha subratllat. En aquest sentit, ha apuntat que el Departament vol implantar un model comunitari en la salut mental i bona part dels nous recursos aniran encaminats en aquest camí. “Hem de fer més tasca de prevenció, posar èmfasi en les poblacions més vulnerables i que la comunitat acompanyi aquestes persones”, ha afegit. I ha posat com a exemple la importància de la inserció laboral o del dret a l’habitatge, entre d’altres qüestions, per tal que les persones amb la malaltia tinguin més autonomia. Precisament, un dels objectius del Departament per al 2020 és que el 60% dels pressupostos en salut mental vagin destinats al camp comunitari i la resta a l’hospitalari, una circumstància que ara no es dóna.
 
Un altre dels reptes que, segons el conseller, s’han d’entomar en salut mental és la lluita contra l’estigma. “Una de quatre persones al llarg de la seva vida patirà un trastorn mental. La malaltia hi és i serà i, per tant, l’hem d’incorporar a la nostra vida, al supermercat o a la cua del cinema. Hem de fer una reprogramació de valors”, ha indicat Comín, que també ha volgut posar l’accent en les persones amb malaltia mental. “Per sobre de la seva malaltia són persones i hem de garantir que puguin viure amb els seus drets”. A més, ha reivindicat el paper de les famílies. “S’ha acabat que estiguin soles. Tindran la comunitat al seu costat”.
 
A l’acte d’avui també hi ha assistit l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies, que ha ressaltat que el Govern posa les persones al centre de totes les seves polítiques.

 

Informació via, nota de premsa Departamet de Salut. Gencat

Comunicació GSS, 10 d'octubre de 2016


<< Torna