Notícies

La UdL, Hesoft Group i el Santa Maria creen una 'app' per deixar de fumar

Substitueix el programa de SMS que es va posar en marxa al 2010

Investigadors del grup recerca de Computació distribuïda de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), professionals de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital universitari de Santa Maria, i de l'empresa sorgida del Trampolí Tecnològic de la UdL especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina, Hesoft Group, han tornat a unir esforços en la lluita contra el tabac.



Després -ara fa sis anys- d'haver desenvolupat el programari CP-F de control i gestió de pacients fumadors a partir de missatges telefònics SMS, aquests professionals han creat una aplicació per a telèfons mòbils (amb sistema operatiu Android), amb l'objectiu de minimitzar al màxim el risc de recaiguda dels pacients, tot oferint-los un contacte continu amb els professionals sanitaris a través d'una xat similar al WhatsApp.



Aquest és el punt fort de l'aplicació, explica el professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Francesc Abella, i el què la diferencia d'altres aplicacions similars, "que darrera sempre hi ha el professional". Permet al professional mèdic controlar amb més eficàcia la fidelitat de l’usuari a la disciplina prescrita i facilita alhora que el pacient no abandoni el tractament, ja que se sent “acompanyat, protegit i guiat” durant tot el procés, afegeix.



Els avenços tecnològics i els canvis d'hàbit en l'ús de la telefonia, d'una banda, van fer decidir aquest equip a adaptar el programari de suport destinat a les persones que volen deixar de fumar, o ja ho estan fent. De l'altra, haver comprovat que els pacients que havien rebut suport per SMS durant el 2010 i el 2011 va presentar unes taxes d'abstinència d'un 57,1%, enfront el 42,9% dels què no el van emprar. Les persones que rebien els SMS (229 enfront 125 que no) objecte de l'estudi van valorar positivament no només la metodologia, sinó el fet que els estalviés temps i visites al terapeuta.



L'app, disponible en català, castellà i anglès, ofereix un xat privat entre pacient i terapeuta i un xat públic amb els altres pacients. A més, els usuaris reben missatges periòdics de control on se'ls mostren estadístiques i els assoliments en relació als dies sense fumar, els diners estalviats, així com els efectes positius en la salut que suposa l'abstinència (disminueixen els nivells de nicotina i monòxid de carboni, augmenta la capacitat pulmonar, etc.).



Aquesta eina terapèutica, que està a punt d'obtenir la validació de TicSalut -que ja té el programari CP-F-, vol incloure en un futur consells saludables, alimentaris i esportius, per donar un suport més complet als pacients. Els usuaris que s'hi vulguin donar d'alta no poden fer-ho sense haver passat abans per la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital universitari de Santa Maria, que integren Francesc Abella i Assumpció Vilarasau.



Els creadors de l'app, Josep Cuadrado (Hesoft Group), Francesc Solsona i Jordi Vilaplana (l'EPS), en col·laboració amb l'estudiant Marc Pifarré, tal i com van fer amb CP-F, volen oferir-la a la Xarxa d'Hospitals sense fum de Catalunya.

Informació via comunicació UdL

 

Comunicació GSS, 16 de juny de 2016 


<< Torna