Notícies

164 professionals de la salut implanten l’exel·lència en cures a Lleida Nova auditoria a l’Arnau de Vilanova, Santa Maria i Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia d’UdL

BPSO. H.Santa Maria

NOTA DE PREMSA Lleida, 1 juny 2016 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari Santa Maria, juntament amb la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, han tingut avui dimecres, dia 1 de juny la visita / auditoria anual del projecte Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures - BPSO® per avaluar la qualitat del procés

d’implantació de guies de bones pràctiques. 164 professionals de la salut, fonamentalment infermeres, zeladors, fisioterapeutes, metges, treballadors socials i altres tècnics, són els denominats impulsors d’aquest projecte a Lleida que compta amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida.

Cal recordar que els 3 centres varen ser escollits a finals de 2014 com a candidats a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures dins del programa interernacional Best Practice Spotlight Organization (BPSO®),

liderat per la Registered Nurses Association of Ontario (RNAO).

L’objectiu del programa BPSO® és fomentar, facilitar i 

recolzar la implantació, avaluació i manteniment, en qualsevol entorn de la pràctica infermera, de bones pràctiques en cuidatges, basades en les Guies de Bones Pràctiques (GBP) de la RNAO.

En aquest projecte hi participen nombrosos professionals d'infermeria, auxiliars d'infermeria, zeladors, fisioterapeutes, metges, treballadores socials i tècnics de diagnòstic per la imatge dels dos hospitals, així com també professors de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia. A més, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida.

La visita d’aquest any del Centre Coordinador Espanyol -Unidad de Investigación de Cuidados en la Salud (Investén-isciii) i centre col·laborador espanyol del Instituto Joanna Briggs (CCEIJB) - coincideix amb l’equador del projecte, estant els tres centres a mig camí d’aconseguir ser acreditats en “excel·lència en cures” i convertir-se en els segons hospitals acreditats de Catalunya, i en un dels 18 de tot el territori espanyol.

Al llarg de tot el dia es realitzaran diverses reunions amb els responsables de les 3 institucions participants, els responsables del programa i amb tots els impulsors que participen en el projecte.

 

Actualment hi ha 164 impulsors del projecte BPSO, distribuïts entre 4 guies de bones pràctiques: 

Cures i maneig de l’ostomia (27)

Valoració i prevenció de les nafres per pressió (44)

Prevenció de caigudes i de les lesions derivades de les caigudes 

   en persones grans (45)

   - Cures centrades en la persona i família (46)

 

Cadascuna de les guies consta d’una sèrie de recomanacions per a la pràctica clínica, per a la docència i per a les organitzacions i les polítiques de salut. Les recomanacions que s’han escollit per a implantar a les unitats, s’han distribuït al llarg dels 3 anys del projecte.

Per tal de poder implantar aquestes recomanacions, els líders i referents de cada guia han planificat una sèrie d’activitats a realitzar, que han assignat als diferents grup de treball per a que les duguin a terme. 

S’ha iniciat l’avaluació del projecte a les diferents unitats on s’està implantant. Un cop es tinguin els primers resultats, s’analitzaran i es difondran al personal de les unitats corresponents i a la resta de les institucions.

En definitiva, s’ha aconseguit unificar criteris a l’hora d’instaurar protocols, registres, fulls informatius, etc, entre els 2 centres hospitalaris (HUAV i HUSM). A més, tota aquesta documentació que s’ha revisat o elaborat de nou, d’acord amb les recomanacions de les guies de bones pràctiques, s’ha inclòs dins dels itineraris curriculars de les assignatures on s’implanten les guies a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. D’aquesta manera, els estudiants d’infermeria veuran que la docència i la pràctica clínica assistencial van juntes i seguint les directrius que marca la millor evidència científica disponible actualment.

 

Algunes de les activitats que s’estan duent a terme actualment, fruit del projecte BPSO, són: 

 

PREVENCIÓ DE CAIGUDES

S’està revisant el protocol de prevenció de caigudes per adaptar-lo a les recomanacions de la guia. 

S’ha elaborat un pòster amb l’algoritme de com i quan realitzar la valoració del risc de caigudes mitjançant l’escala Stratify.

S’ha elaborat un pòster per unificar criteris a l’hora de realitzar la valoració del risc de caigudes amb l’escala Stratify. D’aquesta manera, disminuirà la variabilitat a l’hora d’identificar correctament els pacients amb un alt risc de patir caigudes. 

Aquests pòsters s’han penjat a les diferents unitats on s’implanta la guia, i s’ha planificat una formació per a tot el personal de les unitats per a posar-los al dia de les noves accions a realitzar. 

Identificació dels pacients amb alt risc de caigudes mitjançant unes polseres identificatives. Al mateix temps, s’informarà al pacient i família dels factors de risc i les recomanacions a seguir per tal d’evitar caigudes.

S’està elaborant un tríptic amb recomanacions per a prevenir caigudes, tant a nivell hospitalari com a domicili.

També s’està elaborant un vídeo amb recomanacions per a prevenir caigudes en l’àmbit hospitalari, i que es publicarà a les pantalles del hall i possibilitat de fer-ho també a les televisions de les habitacions.

Tota aquesta documentació (pòsters, protocols, tríptics) es publicarà també a la intranet corporativa per a que tot el personal ho pugui consultar.

 

VALORACIÓ I PREVENCIÓ DE LES NAFRES PER PRESSIÓ

S’ha elaborat un pòster per a la identificació correcta de les diferents categories de nafres per pressió (NPP)

També s’està elaborant un pòster per a la correcta realització dels canvis posturals en funció del risc de patir NPP que té cada pacient, ja que en els canvis posturals hi estan implicats diversos professionals, com ara infermeres, auxiliars d’infermeria i zeladors.

Posteriorment es realitzarà formació a tot el personal de les unitats on s’implanta la guia. 

A l’HUSM s’està creant de nou la comissió de NPP.

 

CURES I MANEIG DE L’OSTOMIA

S’ha elaborat un pòster sobre les complicacions de l’estoma, complicacions de la pell periestomal i ubicació de l’estoma.

S’està elaborant també un pòster sobre les irrigacions

Posteriorment es farà formació al personal de les unitats on s’implanta la guia.

S’han realitzat cursos de formació en ostomies.

Possibilitat que els pacients als quals se’ls realitza una ostomia, puguin contactar amb el pacient expert.

 

CURES CENTRADES EN LA PERSONA I FAMÍLIA

A l’abril del 2016 hem disposat de la guia actualitzada i revisada amb l’última evidència científica disponible.

S’ha organitzat un curs de comunicació, que es durà a terme properament, podent-hi assistir el personal dels dos hospitals (HUAV i HUSM)

 

Informació via, col.legi infermeria Lleida

 

Comunicació GSS, 2 de juny de 2016


<< Torna