Notícies
Prop de 240 participants en la XVI Jornada d’actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular
Organitzada per Lleida-HTA amb conferències i tallers sobre hipertensió, malaltia ateromatosa i diabetis
Avui dissabte, 20 de febrer de 9 a 14 hores, prop de 240 professionals de la salut han assistit a la XVI Jornada d’actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular, organitzada per Lleida-HTA, unitat de referència centrada en la hipertensió arterial, un dels factors de risc de les malalties cardiovasculars, i formada per la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) i l’Atenció Primària a través del CAP Mollerussa.
La jornada, celebrada a l’aula magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, ha comptat amb conferències de la Dra. Àngels Betriu, coordinadora de la unitat UDETMA; el Dr. Dídac Mauricio, cap del Departament d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (CIBERDEM, Hospital Germans Trias i Pujol); i el Dr. Gerard Torres, cap de secció de Medicina Interna i coordinador de la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’HUSM de GSS.
La Dra. Àngels Betriu ha presentat les primeres dades del projecte ILERVAS (el Bus de la Salut) de la unitat UDETMA, de les quals ha destacat que un 65,4% de les 2.118 persones que s’han sotmès a les proves preventives que ha realitzat el Bus de la Salut des de gener a setembre de 2015 han descobert algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les arteries per l’acumulació de plaques de greix.
Betriu ha explicat que, no obstant això, només una vintena de persones van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa, la qual cosa significa que en la majoria dels casos aquestes proves han estat preventives i els pacients han estat derivats al servei d’Atenció Primària per fer un seguiment i evitar que la situació arribi a situacions greus.
Les proves realitzades al Bus de la Salut també han permès detectar malalties vasculars i renals ocultes, així com persones que tenien hipertensió, diabetis, colesterol o un excés d’àcid úric i no ho sabien.
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la UDETMA, van posar en marxa el Bus de la Salut al gener de 2015. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.
En la conferència sobre Diabesitat, el Dr. Dídac Mauricio ha parlat sobre la relació de la diabetis i la malaltia ateromatosa, quins aspectes de la diabetis, tant del tipus I com II, provoquen l'ateromatosi més accelerada, i dels efectes/impacte dels medicaments per baixar la glucèmia en la malaltia ateromatosa.
Per la seva banda, el Dr. Gerard Torres, membre de l’organització de la jornada, ha destacat “el treball conjunt i coordinat entre l’Atenció Primària, l’especialitzada i la recerca en l’estudi i tractament de la malaltia vascular, fent possible una aproximació des de tots els vessants per millorar la prevenció, la detecció precoç i l’atenció als pacients”. I ha afegit que “les elevades xifres d’inscripcions d’enguany posen de manifest que aquesta jornada es consolida a les Terres de Ponent com un fòrum per a la formació continuada i el debat científic en risc cardiovascular”.
Un altre dels aspectes que s’ha tractat a la jornada és l’abordatge de la hipertensió, amb un debat sobre l’estudi SPRINT, els resultats del qual recuperen el debat entre els experts en el camp de la hipertensió sobre quin ha de ser l’objectiu de pressió arterial en els pacients hipertensos, i en quin tipus de pacients els beneficis a llarg termini d’una major intensitat del tractament farmacològic superen els riscos associats a la pròpia medicació.
A més, s’han realitzat tallers sobre diabetis, dietètica, activitat física, ecografia arterial, ecocardiografia V-scan i AMPA-BP control.
La jornada, que compta amb la col·laboració de professionals de diferents àmbits com l’Atenció Primària, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), la Universitat de Lleida i el patrocini de la Societat Catalana d’Hipertensió Arterial, és un fòrum anual per a la formació continuada, el debat i l’exposició dels treballs en risc cardiovascular, la primera causa de mortalitat a la societat occidental.
Comunicació Salut Lleida- GSS, 20 de febrer de 2016
Adjunt | Mida |
---|---|
FRCV_LaMAÑANA_20160220_21_recull.pdf | 160.87 KB |
FRCV_SEGRE_20160220_21_recull.pdf | 76.8 KB |
FRCV_Tallers_Segre20160220_21_recull.pdf | 135.63 KB |