Notícies

Exfumadors i experts en tabaquisme reflexionen sobre l’abordatge de la deshabituació del tabac a la X Trobada de Tabaquisme a Lleida i VII Trobada del Programa Atenció Primària Sense Fum

Sota el títol ‘La deshabituació del tabac. L’usuari com a centre d’interès’

Es tracta de la trobada de referència a Catalunya i compta amb representants de les unitats de tabaquisme d’arreu del país

Divendres, 6 de novembre, més de 140 persones entre professionals i estudiants de la salut s’han donat cita a la X Trobada de Tabaquisme a Lleida i VII Trobada del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, organitzada per la Unitat de Tabaquisme de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), el Grup de Treball en Tabaquisme de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, amb el Programa Atenció Primària Sense Fum. La jornada, que ha tingut lloc a l’auditori de l’Edifici Transfronterer de la Universitat de la UdL, ha posat especial atenció en el paper dels usuaris que han deixat de fumar, les seves experiències i aportacions al sistema terapèutic, sota el títol La deshabituació del tabac. L’usuari com a centre d’interès.

El Dr. Francesc Abella, cap de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM, ha destacat que l’objectiu de la jornada d’enguany és “conèixer la visió dels pacients que deixen de fumar, amb una taula rodona on expliquen la seva experiència, opinions, suggeriments i reflexionen sobre el circuit assistencial, tot per a millorar l’abordatge terapèutic que oferim”.

La Unitat de Tabaquisme de l’HUSM atén de mitjana 300 pacients nous cada any, realitza unes 1.500 visites de seguiment anuals, a més d’altres estratègies com teràpies de grup i grups virtuals a través de xarxes socials com Facebook. Abella ha explicat que “la tendència és que la gent no només fuma menys, sino que també es cuida més l’alimentació i fa activitat física”. I ha afegit que cada cop més “es deixa de fumar com una inversió en qualitat de vida”.

Per la seva banda, el Dr. Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran i referent de tabaquisme, ha abordat el tema des de la vessant de l’abordatge des de l’Atenció Primària, el nivell assistencial més proper a la població. Cruz ha explicat que “a bona part dels CAP de Lleida hi ha consultes amb metge o infermera referent que es dediquen a atendre pacients que volen deixar de fumar i, a més, comptem amb l’avantatge que a Lleida hi ha una unitat de segon nivell, és a dir la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, que ens ajuda a formar i dinamitzar el tractament”.

Al llarg de la jornada s’ha tractat també el paper de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació en el suport al pacient que deixa de fumar. Un altre dels aspectes que s’han abordat és la importància d’integrar en el tractament de deshabituació la consulta d’altres professionals, concretament de Nutrició i d’Activitat Física, ja que la persona que deixar de fumar s’implica també en la millora de les seves pautes alimentàries i de l’exercici físic i augmenta les probabilitats d’èxit. Si això és assessorat per un professional especialitzat, millorarà també l’eficàcia del tractament per deixar de fumar.

Un aspecte que també s’ha tractat a la jornada és reflexionar sobre com arribar a aquells col·lectius que costa que es plantegin deixar de fumar. El publicista i president de Bgrupo, Luis Berango, ha donat algunes pautes i consells per arribar als potencials usuaris de les unitats de deshabituació del tabac.

Finalment, tres pacients que han deixat de fumar amb l’ajut de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM han participat en una taula rodona on han reflexionat sobre el sistema terapèutic emprat per a aquest tipus d’addiccions, explicant les seves experiències, les millores aconseguides en deixar de fumar i aportant idees per a millorar l’atenció.

X Jornada de Tabaquisme de Lleida, trobada de referència a Catalunya

La jornada de tabaquisme de Lleida és la degana de les jornades de Catalunya i tot un referent sobre aquesta temàtica per als professionals implicats en l’abordatge terapèutic del tabaquisme (metges, personal d’infermeria i psicòlegs) i estudiants de ciències de la salut.

L’Hospital Universitari de Santa Maria va ser un dels primers en crear una unitat especialitzada de tabaquisme. Fruit d’aquest treball es va organitzar la primera jornada l’any 2005, amb la intenció de reunir la majoria d’especialistes en tabaquisme de Catalunya. El Dr. Abella ha destacat que “en aquests 10 anys ha anat canviant la tendència i la percepció de fumar com una conducta interessant i atractiva ha perdut tot el seu valor”. I ha explicat també que “la Llei ha contribuït molt i de manera decisiva a entendre que fumar és nociu per a la salut i la importància del respecte pels espais sense fum i per les persones que no fumen”.

Comunicació Salut Lleida - GSS, 9 de novembre de 2015

 


AdjuntMida
20151106_NdP_Jornada Tabaquisme_GSS.pdf52.38 KB
<< Torna