Notícies
Prop de 200 assistents a la II Jornada de Psicopatia en edat infantil, juvenil i adulta a Lleida
Organitzada per les dues institucions de referència en la salut mental lleidatanes, Gestió de Serveis Sanitaris i Sant Joan de Déu Lleida
El trastorn psicopàtic es caracteritza per l’egocentrisme, la manipulació, la fredor afectiva i la utilització dels altres sense remordiments
Prop de 200 professionals i estudiants han assistit avui divendres, 20 de febrer, a la II Jornada de Psicopatia de Lleida, amb el títol “Avaluació i intervenció en Psicopatia en edat infantil, juvenil i adulta”, organitzada pel Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) - Hospital de Santa Maria de Lleida i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) - Sant Joan de Déu Lleida.
Es tracta de la segona jornada organitzada sobre aquest trastorn que té una prevalença de l’1% en la població, i està organitzada pel Grup d’estudi de Psicopatia de Lleida, creat l’any 2000 a l’Hospital de Santa Maria i al qual es va unir el Sant Joan de Déu Lleida l’any 2010. Ambdues institucions treballen coordinades amb la voluntat de col·laborar en l’atenció d’aquest trastorn que neix a la infància i adolescència i continua en l’edat adulta. Aquest grup d’estudi aborda el trastorn psicopàtic des dels àmbits de la psiquiatria clínica i forense, la recerca i la docència.
El trastorn psicopàtic es caracteritza per l’egocentrisme, la manipulació, la fredor afectiva i la utilització dels altres sense remordiments. Existeix un important i extens cos de coneixements sobre aquest trastorn que té una prevalença de l’1% en la població i que s’estudia des de la psiquiatria i la psicologia clínica i forense.
La jornada estava adreçada a professionals de tots els àmbits que puguin estar directa o indirectament relacionats amb l’avaluació clínica i/o forense de la psicopatia, així com els estudiants o personal en formació dins d’aquests àmbits.
Els objectius eren conèixer els trets de la psicopatia en edat infantil, juvenil i adulta, el seu desenvolupament, els instruments d’avaluació i les estratègies d’intervenció utilitzades i més prometedores.
La primera ponència titulada “Els trets de psicopatia a la infància i l’adolescència: desenvolupament, avaluació i intervenció”, ha anat a càrrec de la Dra. Beatriz Molinuevo, investigadora postdoctoral del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La jornada ha comptat també amb la ponència “Psicòpates adults delinqüents: reflexions sobre l’avaluació orientada a la intervenció”, del Dr. Vicente Garrido, professor titular de la Universitat de València, doctor en psicologia i criminòleg per la Universitat de València i Ottawa. En la seva intervenció, el Dr. Garrido ha abordat els diferents tipus de psicopatia que existeixen i de quina manera han de ser valorats els casos, des del punt de vista de la predicció del seu comportament futur, de tal manera que puguin ser objecte d’una intervenció de més èxit.
Garrido ha explicat que “la psicopatia, com tots els trets de la personalitat, té una base genètica important però per a què es manifesti amb un comportament violent o clarament explotador, necessita un ambient que ho faciliti”. I ha afegit que “el component genètic és més important en individus que viuen en un millor ambient, mentre que quan l’ambient és de pitjor educació, abús, etc. el component genètic no acostuma a ser tan important”.
Seguidament ha tingut lloc el taller “Adolescents dissocials, sociòpates i psicòpates en la pràctica clínica en Centres Educatius de Justícia Juvenil” a càrrec de Maria Ribas, psicòloga clínica, coordinadora de la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil Els Til·lers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Màster en prevenció i tractament de la Violència i Màster en Psicopatologia Clínica; i del Dr. Jaume Martinez, psiquiatre de la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil Els Til·lers i Centre Educatiu l’Alzina del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Màster en Psiquiatria Legal.
Clou la jornada el psiquiatre i director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran, el Dr. Josep Pifarré.
Comunicació Departament de Salut-GSS-Sant Joan de Déu, 20 de febrer de 2015