Notícies

Els professionals sanitaris de presons ja formen part de la xarxa d’atenció primària de l’ICS

  •  Aquests professionals treballaran amb l’Estació clínica d’atenció primària de l’ICS, que s’ha adequat per atendre les necessitats específiques de l’àmbit penitenciari
  • Això permetrà incrementar la qualitat i la seguretat de l’atenció sanitària que s’ofereix als interns, així com garantir la continuïtat assistencial i el seguiment clínic dins i fora de la presó 
  • Aquesta integració forma part d’un nou model assistencial en salut penitenciària, impulsat pels departaments de Justícia i Salut, per donar resposta a les necessitats específiques dels reclusos
Els 280 professionals de medicina de família, d’infermeria i auxiliars d’infermeria que treballen als serveis penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya ja formen part de la xarxa assistencial de l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquesta integració permetrà incrementar la qualitat i la seguretat de l’atenció sanitària que s’ofereix als interns, així com garantir la continuïtat assistencial i el seguiment clínic d’aquests pacients dins i fora de la presó.
 
El canvi també permetrà prestar una atenció sanitària més completa a tots els interns, que disposaran de la mateixa carta de serveis assistencials que qualsevol usuari d’un centre d’atenció primària, incloses les activitats comunitàries de prevenció i promoció de la salut (hàbits saludables, activitat física, vacunes, etc.) i els programes de seguiment de la patologia crònica i aguda.
 
L’ICS també incorporarà la figura de la infermera d’enllaç, que s’encarregarà de coordinar-se amb els professionals d’atenció primària per garantir el seguiment dels problemes de salut de l’intern un cop comenci a fer la seva vida fora de la presó.
 
Amb l’objectiu de facilitar la tasca diària dels professionals, l’ICS ha adequat l’Estació clínica de treball de l’atenció primària per tal que puguin monitorar i registrar totes les dades relacionades amb la salut dels interns, incloent-hi les específiques de l’entorn penitenciari, com ara les revisions mèdiques en cada ingrés, la supervisió de les mesures d’aïllament i contenció o el control i tractament de les persones ingressades a la infermeria del centre penitenciari. Els professionals també tindran accés a la història clínica compartida de Catalunya.
 
Gràcies a aquesta integració, els 280 professionals podran optar per la carrera professional i adscriure’s a l’oferta formativa de l’organització. Aproximadament un terç d’aquests professionals és personal de medicina de família, un altre terç personal d’infermeria i l’altre, auxiliars d’infermeria. Els professionals estan repartits en deu centres penitenciaris i tres centres de justícia juvenil per on cada any passen uns 15.000 interns.
 
A partir d’ara, cada presó disposarà del seu equip d’atenció primària penitenciària, que prestarà servei a tota la població reclusa d’aquell centre, mentre que els professionals dels centres de justícia juvenil s’hi desplaçaran uns dies per setmana i estaran adscrits a l’equip d’atenció primària que els correspongui per territori.
 
Una transició de 8 anys
 
Aquesta integració es produeix en compliment de la Llei de cohesió, que estableix que tot ciutadà ha de ser atès per la xarxa sanitària pública. L’any 2006 es va publicar un decret que disposava que el Departament de Salut havia d’assumir les funcions en matèria de salut de les persones privades de llibertat i dels menors i joves internats en centres de justícia juvenil. Des d’aleshores ençà, els departaments de Justícia i Salut han treballat conjuntament per crear un model assistencial en salut penitenciària adequat a les necessitats específiques de la situació dels reclusos, que entrarà en funcionament aquest mes d’octubre.

10 de novembre de 2014


<< Torna