Notícies
Un estiu entre provetes, bàscules i estabularis
L'IRBLleida dóna aquest estiu, per segon any consecutiu, l'oportunitat a alumnes de batxillerat de conèixer i treballar al costat de diferents grups de recerca del centre. Una decisió que ajuda als joves.
El món de la investigació és, sens dubte, un dels més vocacionals. Aprendre a anar pas a pas, a no esperar un resultat immediat i a saber desxifrar cada senyal que despreden els estudis, no ha de ser tasca fàcil. Però a part d'aquesta energia interior que t'empeny i et condueix cap al teu do i habilitat, cal provar i saber que el teu pressentiment té raó. Marta Ricart i Júlia Montoliu, estudiants de primer de batxillerat de la Caparrella de Lleida i l'Escola Vedruna de Balaguer, tenen l'oportunitat de conèixer de primera mà que la investigació mèdica és el que els agrada i al que volen dedicar.
Ricart i Montoliu són dues de les quatre alumnes de batxillerat de la demarcació que han aconseguit una beca atorgada entre el Departament d'Ensenyament i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) en què els obre les portes de la ciència durant un estiu.
Ricart està coneixent el treball del Grup de Senyalització oncogènica i del Desenvolupament del qual és responsable l'investigador i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Mario Encinas. L'àrea principal de recerca és l'estudi dels gens i les proteïnes implicades en el desenvolupament del sistema nerviós perifèric, del sistema renal i, fins i tot, dels tumors d'origen neuroendocrí. En els seus treballs utilitzen animals d'experimentació, cultius de cèl · lules i línies cel · lulars comercials. L'estudiant de La Caparrella assegura que vol dedicar-se professionalment a aquesta disciplina perquè "no trobo el moment d'anar-me'n del laboratori, m'agrada molt". Ricart realitza el seu Treball de Recerca sobre com gestionar un estabulari, el tipus de ratolins que s'usen i la tècnica PCR, coneixements que amplia i aprèn gràcies a la seva experiència en l'IRBLleida.
Aquesta vegada les àrees principals d'investigació són l'envelliment i longevitat, malalties neurodegeneratives, malalties de l'edat adulta i totes aquelles relacionades amb la dieta o la nutrició. Montoliu celebra aquesta oportunitat per esbrinar personalment com és la vida en un laboratori. "La gent es pensa que és un treball solitari, aïllat i difícil i pensen que si et dediques a això et moriràs de gana, però jo m'estic adonant que és el que m'agrada". Montoliu encara no sap quina carrera universitària vol estudiar, però sí que té clar que estarà encarada cap a la investigació. "Possiblement estudiaré un doble grau o de bioquímica i biomedicina o biotecnologia", explica l'estudiant de l'Escola Vedruna de Balaguer. El radiant somriure d'aquestes dues alumnes de batxillerat transmeten sinceritat. És per això que no hi ha dubte que absorverán tots els coneixements apresos aquest estiu per en un futur ser un nom de la investigació.
La Mañana, 11 d'agost de 2014