Notícies

Enganxats al mòbil

«No som conscients de l’addicció almòbil»

Xavier Samper
DIRECTOR DE L’ÀREA D’ADDICCIONS DE L’HOSPITAL DE SANTA MARIA.  Aquest especialista recomana un ús més
racional del telèfon, que no sempre ha d’estar connectat

Reben pacients amb problemes d’addicció almòbil?
No, a Lleida no hem tingut cap demanda explícita per conductes addictives al mòbil. Això s’explica perquè no hi ha la percepció de risc. És tan natural consultar el mòbil diverses vegades al dia que no veiem que pot comportar un problema d’addicció.

Quan cal començar a preocupar?
Quan aquesta necessitat de mirar el mòbil altera el funcionament normal del nostre dia a dia, és a dir, quan algú desenvolupa una simptomatologia d’ansietat quan, per exemple, algú no li contesta un missatge. Si s’arriba a aquest punt, la persona està desenvolupant una addicció no clínica, perquè no hi ha una substància addictiva, però sí comportamental, és a dir, un trastorn del comportament.
 

Què s’ha de fer en aquests casos?
Més que un tractament concret, crec que es necessita una reeducació, és a dir, aprendre a fer un ús racional del telèfon. Hem de ser capaços de desconnectar-lo, per exemple, a l’hora de sopar, a la nit o els caps de setmana.
Afecta igualment joves i adults aquesta addicció?
Els adolescents i els joves són els grups amb més risc. En canvi, crec que els nens i pre ado-lescents d’ara no tindran tants  problemes, perquè ja han nascut amb les noves tecnologies, és a dir, no han irromput de cop en les seues vides com ens ha passat als adults.
 

El canvi ha sigut fort... Sí, ens hem acostumat a no esperar, a satisfer les necessitats de manera immediata, la qual cosa està molt relacionada amb la forma que tenim de viure el dia a dia. No tenir mòbil significa quedar exclòs, desconnectat del grup. En general, ens han creat la necessitat d’estar a l’última en tecnologia, la qual cosa resulta molt atractiva per a molta gent.
El màrqueting també hi ajuda...Sí, ens fan creure que és necessari canviar de mòbil cada cert temps i ens posen totes les facilitats perquè així sigui.
 

Tracten pacients per altres addiccions a la tecnologia?
Sí, les addiccions a internet o als videojocs representen actualment l’1 per cent del total de primeres visites que rebem.

Segre, 24 novembre 2013


AdjuntMida
Engantxats al mòbil 1 20131123_34_recull.pdf163.66 KB
Engantxats al mòbil 2 20131123_34_recull.pdf147.48 KB
<< Torna