Notícies

Limfelleida dóna a l’Hospital de Santa Maria un aparell per tractar el limfedema

Valorat en 8.500 euros, servirà de reforç als tractaments que es fan fins ara a la Unitat de Rehabilitació de Gestió de Serveis Sanitaris

Avui dimecres, 13 de novembre, l’associació Limfelleida ha donat a l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que gestiona l’Hospital de Santa Maria de Lleida, un aparell per al tractament de pacients amb limfedema basat en ona sonora bifàsica. Aquest matí, la presidenta de Limfelleida, Merche García, acompanyada de membres de l’associació, ha fet entrega de l’aparell Flowave, valorat en 8.500 euros, al Dr. Lluís Mambrona, cap de la Unitat de Rehabilitació de GSS.

Més de cent pacients a l’any amb limfedema són tractats a la consulta de rehabilitació de l’Hospital de Santa Maria i, a partir d’ara, podran ser tractats amb aquest nou aparell que trenca la macromolècula proteica del lemfedema per, d’aquesta manera, poder ser drenat. El Dr. Lluís Mambrona ha explicat que “aquesta nova màquina se sumarà als tractaments de pressoteràpia, massatge manual i embenatge que fins ara s’han estat aplicant a la unitat i servirà per tractar els casos més greus o que no responen satisfactòriament a la resta de tractaments”.

En nom de Limfelleida, Merche García, ha destacat que “aquesta donació s’ha pogut fer gràcies a la recaptació de fons que l’associació ha dut a terme en els últims anys a través de diversos actes com concerts i exposicions, entre altres” i ha afegit que “estem molt satisfets perquè aquest aparell beneficiarà i millorarà el tractament dels pacients que pateixen aquesta malaltia a Lleida”.

El limfedema és una inflamació causada per una acumulació anormal de limfa (un líquid ric en proteïnes) a sota de la pell. Es tracta d’una malaltia evolutiva crònica. Generalment afecta un braç o una cama, però també pot afectar altres parts del cos. Hi ha dos tipus de limfedemes: el primari, resultat de l’absència hereditària de teixit limfàtic o d’un desenvolupament anormal del sistema limfàtic que pot aparèixer en el moment del naixement o més endavant; i el secundari, resultat d’un dany o obstrucció en el sistema limfàtic produït per causes externes.

Aquesta patologia afecta normalment més dones que homes i es pateix principalment en les extremitats. Les persones que tenen risc de desenvolupar un limfedema són les que han tingut càncer de mama, si s’han extirpat els ganglis limfàtics de l’axil·la o s’ha rebut radioteràpia en aquesta zona després de la intervenció quirúrgica; melanoma en els braços o les cames, si s’han extirpat els ganglis i/o s’ha fet radioteràpia; càncer de pròstata, si s’ha realitzat cirurgia o radioteràpia a tota la zona de la pelvis; i càncer en els òrgans reproductors, tant en homes com en dones, si s’ha realitzat cirurgia extirpant ganglis o s’ha fet radioteràpia.

Adjuntem imatges de la rebuda del nou aparell a la Unitat de Rehabilitació de GSS

 
Lleida, 13 de novembre de 2013   

Comunicació Departament Salut_Lleida


<< Torna