Notícies
Experiències innovadores en l’àmbit de la gestió sanitària lleidatana reben el certificat de qualitat de l’AQuAS
El grup de locomotor ha esdevingut l'embrió que ha fet possible la creació de la Unitat Funcional de l'Aparell Locomotor (UFAL), que abarca tota la Regió Sanitària Lleida.
‘Atenció primària, Atenció Especialitzada, treballem plegats’ aconsegueixen aquest reconeixement. En el marc de la II Jornada de l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS) celebrada ahir, 17 d’octubre.
Atenció Primària, Atenció Especialitzada, treballem plegats i Pediatria dels Pirineus són les dues experiències innovadores en l’àmbit de la gestió sanitària posades en marxa a la Regió Sanitària (RS) Alt Pirineu i Aran i a la RS Lleida, respectivament, que van rebre ahir dijous, 17 d’octubre, el certificat de qualitat del procés d’avaluació expedit per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), en el marc de la II Jornada de l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), que va reunir a Barcelona més de 300 professionals, gestors i directius del sector salut.
Atenció primària, atenció especialitzada, treballem plegats
Neix a la Regió Sanitària Lleida amb els objectius de millorar el maneig de les patologies més prevalents de l'aparell locomotor i els circuits de derivació; disminuir la variabilitat clínica, augmentar l'eficiència diagnòstica i terapèutica; i promoure la formació dels professionals de l'atenció primària.
El març de 2011 es van reunir a Balaguer diferents professionals de l'atenció primària i especialitzada (reumatologia, rehabilitació, cirurgia ortopèdica i traumatologia) per tal de cercar oportunitats de millora en el que fa referència als circuïts, tractaments i anàlisi de les multiderivacions de les patologies de l'aparell locomotor.
En aquesta experiència innovadora, el grup de treball de locomotor ha estat l'instrument que ha permès el treball conjunt dels professionals de l'atenció primària de l’Institut Català de la Salut amb els de l’especialitzada de Gestió de Serveis Sanitaris, facilitant, així, la continuïtat assistencial amb el suport de la interacció de la informació clínica entre els aplicatius SAP i e-cap.
L'àmbit d'actuació ha estat les comarques de la Noguera, l'Urgell i la Segarra de la SAP PUNSU de la Regió Sanitària de Lleida amb una població de 100.540 (dades Idescat 2012). El grup de treball de locomotor es constituí amb professionals de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut i especialitzada de Gestió de Serveis Sanitaris. S'han efectuat reunions periòdiques arreu del territori. Com a punt de partida es va utilitzar el Pla director de les malalties reumàtiques i de l'aparell locomotor 2010 i l'enquesta d'opinió sobre l'atenció a les malalties reumàtiques de l'aparell locomotor a Catalunya.
Gràcies a aquesta experiència, el grup de locomotor ha esdevingut l'embrió que ha fet possible la creació de la Unitat Funcional de l'Aparell Locomotor (UFAL), que abarca tota la Regió Sanitària Lleida i forma part del projecte 3.1.04 del Pla de Salut Territorial de Lleida per tal de millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l'atenció primària i l'atenció especialitzada (Pla de resolució territorial). La UFAL ha iniciat ja la confecció de les rutes assistencials de raquiàlgia, espatlla dolorosa, artrosi, osteoporosi i fibromiàlgia.
Pediatria dels Pirineus
Pediatria dels Pirineus, amb certificat acreditatiu d'experiència finalista, màxim reconeixement possible, i potencialment sistèmica, després de l'avaluació realitzada per l’AQuAS, és una Societat Cooperativa Catalana Limitada Professional en l'àmbit de la pediatria, amb personalitat jurídica pròpia, que neix amb els objectius de garantir una atenció pediàtrica, primària i hospitalària, organitzada, de qualitat, sostenible i eficient a la comarca de l'Alt Urgell; minimitzar les incidències amb el màxim control de la despesa; i crear un model homogeni d'atenció pediàtrica amb la mínima variabilitat.
Es tracta de la primera entitat de base associativa, organitzada amb forma de cooperativa de treballadors que dóna aquest servei. L’octubre de 2009 es va signar un conveni entre la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell (FSH), l’Institut Català de la Salut (ICS), l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i el Departament de Salut, per prestar assistència pediàtrica (primària i hospitalària) a l’Alt Urgell.
Aquesta experiència ha aconseguit cobrir el 100% de l’assistència pediàtrica, dotar d’una excel·lent accessibilitat a l’ambulatori (100% d’èxit per visita pediàtrica <48 hores i 0’46-0’66 dies de demora per cita prèvia), disminuir en un 30% les visites pediàtriques al Servei d’Urgències de la FSH (del 66% en horaris d’obertura de l’ambulatori). S’ha aconseguit una disminució del 33% de les derivacions a centres fora de la comarca i del 41% dels trasllats interhospitalaris. A nivell docent, s’han consolidat les sessions al territori i millorat l’assistència dels professionals als cursos formatius (mitjana de 6’5 cursos/professional l’any 2010 i 5’6 l’any 2011).
Lleida, 18 d’octubre de 2013
Premsa i Comunicació Departament Salut_Lleida
Adjunt | Mida |
---|---|
PREMI AQUaS a LA MANYANA 20131019_20_recull.pdf | 65.86 KB |
Premi AQUaS NdP 30131018.pdf | 85.95 KB |