Notícies
La intervenció familiar centra el XII Simposi en Salut Mental de GSS amb més de 140 inscrits
El Servei de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital de Santa Maria empra aquesta tècnica en tallers psicoeducatius amb famílies de pacients amb trastorn psicòtic i en teràpia familiar de pacients amb trastorn mental sever
Carlos Lamas: “Els professionals hem d’estar al costat de les famílies, hem d’aconseguir ser un equip”
L’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que gestiona l’Hospital de Santa Maria de Lleida, ha organitzat avui dimarts, 15 d’octubre, el XII Simposi en Salut Mental que porta per títol Intervenció familiar en Salut Mental i que ha comptat amb més de 140 inscrits, entre professionals i estudiants. La jornada, que ha tingut lloc a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida (UdL), tenia com a objectiu estimular la utilització de les intervencions familiars i donar a conèixer diferents tipus d’intervencions en aquest àmbit que es realitzen en salut mental pels diferents professionals, així com una actualització, revisió i ampliació de coneixements als professionals que ja utilitzen la tècnica.
El Dr. Joan Marc Dolcet, psicòleg i president de la Comissió de Docència a l’Àrea de Psiquiatria i Salut Mental de GSS, destaca que “tot i ser unes intervencions molt emprades des de fa anys i amb una evidència científica clara, encara no són una pràctica habitual en moltes de les patologies tractades pels professionals de la salut”. Dolcet considera “important i necessari que els professionals coneguin els principis d’aquesta intervenció així com diferents intervencions clíniques derivades d’aquesta que s’han incorporat els darrers temps”.
Dolcet ha explicat que existeixen experiències i directrius realitzades al mateix Servei de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital de Santa Maria emprant aquesta tècnica com, per exemple, tallers psicoeducatius amb famílies de pacients amb trastorn psicòtic o el grup de teràpia familiar de pacients amb trastorn mental sever que es va posar en marxa fa un any, entre altres iniciatives.
Aquest simposi pemet que, juntament amb la metodologia, els partipants coneguin també algunes de les moltes experiències que s’estan portan a terme al territori en els diferents àmbits d’actuació.
Per la seva banda, el Dr. Carlos Lamas, psiquiatre, psicoterapeuta relacional i director del Centre de Teràpia Familiar de Tarragona, ha destacat en la seva conferència inaugural la importància de les famílies com a recurs del professional de la salut. Lamas ha explicat que la funció dels facultatius és orientar a les famílies de pacients amb patologies mentals que estan passant per un moment dolorós i que, moltes vegades, se senten confuses. En aquest escenari, ha explicat, “els professionals hem d’estar al costat de les famílies, hem d’aconseguir fer un equip”. Lamas ha posat de manifest que aquesta col·laboració amb les famílies ajuda a que els pacients no reingressin, consumeixin menys psicofàrmacs i puguin fer millor la seva vida. També ha destacat que “les famílies avui en dia s’impliquen més, són més corresponsables i no se senten tan culpables ja que tenir un fill amb dificultats no parla malament de la família”.
El Servei de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital de Santa Maria, s’encarrega de l’atenció en Salut Mental d’una proporció elevada del territori lleidatà. És per aquest motiu que des de la Comissió de Docència de l’Àrea de Psiquiatria i Salut Mental es considera necessari donar a conèixer i estimular la utilització de les intervencions familiars des del mateix servei, i fer-ho des de la ciutat de Lleida, facilitant, així, l’accés a la informació a les persones del territori.
Premsa i Comunicació Departament de Salut Lleida, 15 d'octubre 2013
Adjunt | Mida |
---|---|
SIMPOSI SALUT MENTAL 20131015_NdP_Intervencio familiar salut mental.pdf | 140.82 KB |