Notícies
L’Hospital Comarcal del Pallars i l’EAP de Tremp inicien el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte adreçat a més de 1.800 persones
El programa compta amb el finançament de la Diputació de Lleida
Les oficines de farmàcia col·laboren en el desenvolupament del programa
L’equip d’atenció primària (EAP) de Tremp juntament amb l’Hospital Comarcal del Pallars inicien la prova pilot del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Tremp, al Pallars Jussà, adreçada a un total de 1.838 persones. Els municipis de Tremp, Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Sant Esteve de la Sarga i Talarn seran els primers de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran que participen en aquest programa.
L’objectiu del PDPCCR és detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius. Està adreçat a homes i dones amb edats entre 50 i 69 anys, període de la vida de risc elevat i en el que la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa.
La participació és totalment gratuïta i consisteix en l’anàlisi d’una mostra de femta per conèixer si conté petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Aquesta prova es fa a casa amb un test (col·lector) i un cop retornat s’analitza al laboratori.
A totes les persones que tenen l’edat de participar se’ls enviarà una carta a casa amb informació sobre la detecció precoç del càncer de còlon i recte. Passats uns dies de l’enviament, des de l’Hospital del Pallars s’hi contactarà per via telefònica i es resoldran els dubtes que les persones tinguin. Si es decideix participar, s’enviarà una carta d’invitació i el test (col·lector) per recollir la mostra al mateix domicili.
Les persones que participin podran portar la mostra al CAP, al consultori local o a les oficines de farmàcia que participin al programa.
Al 2014 el programa s’estendrà a les ABS de La Pobla de Segur, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. Aquestes actuacions es porten a terme amb el finançament de la Diputació de Lleida.
El Departament de Salut preveu aconseguir una bona participació de la població ja que es compta amb la implicació de tots els professionals sanitaris del territori i amb el suport de les associacions de lluita contra el càncer com l’Oncolliga’t Pallars i l’Aeec – Catalunya contra el càncer.
Cal recordar que una alimentació variada i rica en fibra i la pràctica habitual d’activitat física són dos factors que ajuden a disminuir el risc de patir aquest tipus de càncer.
Comunicació Salut_Lleida.Tremp, 4 d’octubre de 2013