Notícies

L’Alt Pirineu i Aran capacita els pacients per evitar la progressió i les complicacions de les malalties

El programa Pacient Expert fomenta l’autoresponsabilització i l’autocura dels pacients i dels seus cuidadors   

S’han realitzat experiències a les ABS de la Pobla de Segur, el Pallars Sobirà i la Seu d’Urgell amb pacients amb MPOC i diabetis mellitus

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran impulsa des del 2012 el programa Pacient Expert per capacitar els pacients i els seus cuidadors en l’autogestió de la malaltia. En cap cas el programa pretén que els pacients realitzin les tasques pròpies dels professionals sanitaris, l’objectiu és que aquests siguin actius per emprendre accions per millorar el seu estat de salut i evitar la progressió i les complicacions. 

A la Regió, durant el 2012 es van realitzar experiències a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Pobla de Segur, el Pallars Sobirà i la Seu d’Urgell. A la primera ABS es van capacitar un total de 14 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), dels quals 1 ha fet de pacient expert. A les altres dues ABS (Pallars Sobirà i la Seu d’Urgell), es van capacitar un total de 24 pacients amb diabetis mellitus (DM), dels quals 2 han fet de pacient expert.

El programa Pacient Expert, que forma part del Pla de Salut desenvolupat a la Regió, vol potenciar l’autoresponsabilització dels pacients i dels cuidadors amb la seva salut i fomentar l’autocura. La finalitat del programa és promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida dels pacients mitjançant l’intercanvi i la transferència de coneixements i experiències entre els pacients experts i resta de pacients.

El programa també té en compte les necessitats emocionals dels pacients i per això, la seva capacitació també engloba aquest àmbit. L’objectiu és implicar activament el pacient en la manera d’afrontar la seva malaltia i, sobretot, ajudar-lo a entendre i conèixer aquesta patologia. L’impacte principal associat a aquest projecte fa referència a la capacitat autònoma de la persona de controlar el curs de la malaltia i evitar una dependència innecessària respecte els serveis sanitaris, especialment en fases que requereixen una baixa intensitat de recursos assistencials.

 
Premsa i Comunicació Departament Salut_Lleida  23 de setembre de 2013
 


AdjuntMida
Aran Pacient expert RS APiA. 20130923_NdP_.pdf27.7 KB
<< Torna