Notícies

Lleida posa en marxa una unitat multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos

Aquests malalts tenen en comú que necessiten una resposta complexa a llarg termini, coordinada per diferents professionals sanitaris i que inclogui assistència social

En els últims anys s’han produït  canvis demogràfics i epidemiològics a la nostra societat que han influït directament en el sistema sanitari. L’envelliment de la població i l’alta prevalença de malalties cròniques fan necessària l’orientació dels sistemes sanitaris envers la cronicitat.

Per tal de donar resposta a aquesta necessitat, a Lleida s’ha creat una unitat funcional multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos que es denomina Atenció al Pacient Crònic i Continuïtat Assistencial (APCICA).

En aquesta unitat treballa conjuntament i de manera integrada l’atenció primària i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Seguint aquesta línia, s’ha establert un  model d’atenció integral, integrat i interdisciplinari, centrat en la persona i la seva família, que garanteix la continuïtat assistencial, facilita la prestació de serveis adequats a les necessitats de la persona dins el seu entorn, evita els trasllats innecessaris a serveis d’urgències  i els llargs internaments hospitalaris.

Aquesta unitat funcional té tres pilars fonamentals:

El primer és la gestió de casos, que consisteix a fer la valoració integral de la persona i del seu entorn (dels cuidadors), conjuntament amb tots els professionals implicats en el cas, i l’elaboració, de manera consensuada, d’un Pla d’atenció personalitzat per tal de garantir una continuïtat assistencial coordinada entre els diferents nivells d’assistència. La gestió de casos, la lideren les  professionals d’infermeria. Actualment, hi ha una infermera gestora de casos (IGC) a cada equip d’atenció primària (EAP) que fa d’enllaç directe amb les IGC de l’Hospital per tal de garantir la continuïtat del pacient a l’alta.

El segon pilar és l’Equip de Suport a Domicili (ESAD). Es tracta d’un equip format per personal d’infermeria i personal facultatiu d’atenció primària i d’hospital que realitza una atenció intermèdia, de transició entre els dos àmbits. La seva intervenció cal quan hi ha una necessitat d’assistència intensificada a domicili, que es preveu que serà limitada en el temps. Aquest Equip es coordina amb l’atenció primària, mitjançant les IGC, per elaborar un pla de cures consensuat i oferir continuïtat assistencial al pacient.

Finalment, com a tercer pilar, hi ha l’Hospital de Dia Polivalent, que ofereix una atenció limitada en el temps per a l’estabilització i/o l’administració de tractaments específics. El pacient torna al seu domicili després del tractament i el seguiment es fa des de l’ Atenció Primària.

Aquest model d’atenció a la cronicitat i de continuïtat assistencial permet estratificar i fer un abordatge proactiu i individualitzat dels pacients, ja que no tots  són iguals ni necessiten el mateix tipus d’atenció. Pretén ser un model integrador de tots els recursos del territori (PADES, residències, centres sociosanitaris, urgències, hospitals, AP... ), per tal d’oferir una coordinació correcta en l’assistència.

Els guanys potencials més efectius resulten de prevenir ingressos hospitalaris evitables amb actuacions que impliquen la continuïtat assistencial, l’efectivitat de l’AP i la implicació dels pacients en la gestió de la seva autocura.

30 de juliol de 2013

 


<< Torna