Notícies
El Servei Català de la Salut presenta la memòria d’activitat del 2012 a la RS Alt Pirineu i Aran
Els temps d’espera mig dels centres pel que fa a les llistes d’espera és d’1,95 mesos, per sota del global de Catalunya
La recepta electrònica s’ha implantat al 100% dels proveïdors i la despesa farmacèutica va registrar un decrement del -14,42%
El passat dijous, 18 de juliol, el Servei Català de la Salut (SCS) va presentar a Tremp la Memòria d’Activitat 2012 de la Regió Sanitària (RS) Alt Pirineu i Aran. El Consell de Salut, presidit per Francesc Sancho, l’ha informat favorablement, i el Consell de Direcció, presidit per Antoni Mateu, l’ha aprovat. La memòria va ser presentada pel gerent de la RS Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré.
El document, que serà accessible properament a la web del Departament de Salut un cop aprovat pel Consell de Direcció del SCS de Catalunya, fa un recull de les actuacions fetes pel SCS i les entitats vinculades al Departament de Salut en el territori de l’Alt Pirineu i l’Aran, i inclou, entre altres, les dades sociodemogràfiques, projectes estratègics, recursos i activitat en atenció primària, especialitzada, sociosanitària, salut mental, SEM i transport sanitari, prestacions complementàries i salut pública.
L’apartat de projectes estratègics està encapçalat pel Pla de Salut Territorial Alt Pirineu i Aran 2011-2015, amb el desenvolupament de 4 Rutes Assistencials, en Depressió, Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2), Insuficiència Cardíaca Congestiva (ICC) i Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Cada Ruta s’ha treballat en cadascun dels territoris, l’Aran-Alta Ribagorça, els Pallars, l'Alt Urgell i Cerdanya, fet que ha donat com a resultat l’elaboració d’un total de 16 documents de rutes assistencials.
En la línia de la Telemedicina, destaca el desplegament del Teleictus a l’Hospital Comarcal del Pallars. Les noves tecnologies permeten connectar, remotament i a temps real, amb un neuròleg de l’Hospital Arnau de Vilanova (HUAV) per obtenir el diagnòstic i, així, iniciar el tractament el més aviat possible.
La resta de projectes han estat el desenvolupament del programa Pacient Expert en Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i Diabetis Mellitus, la recepta electrònica a l’atenció especialitzada i a les residències geriàtriques. Destaca que en el 2012 la recepta electrònica s’ha implantat al 100% dels proveïdors.
En relació a les llistes d’espera, el temps d’espera dels centres de la RS va ser d’1,95 mesos al 2012, per sota del global de Catalunya i amb tots els procediments dins dels temps de garantia fixats pel Departament de Salut.
La despesa en import líquid de la prestació farmacèutica prescrita a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran l’any 2012 ha estat de 14.083.784,80 euros enfront els 16.457.241,74 euros del 2011 (fet que representa un decrement del -14,42%). La recepta electrònica va representar el 86,04% del nombre de receptes.
Finalment, i en la línia de millora del govern i participació en el sistema del Pla de Salut, la Regió Sanitària forma part de la prova pilot que inclou un nou abordatge del rol del govern de les regions sanitàries. En aquest sentit, s’han incorporat al consell de direcció dos professionals experts en l’àmbit de la salut, externs al Departament i amb arrelament al territori.
Tremp, 22 de juliol de 2013