Notícies

El Servei Català de la Salut presenta la memòria d’activitat del 2012 a la regió sanitària de Lleida

L’activitat ha estat similar a la dels anys anteriors, amb una disminució de les activitats assistencials clàssiques i un increment de les noves alternatives assistencials com els hospitals de dia i altres activitats ambulatòries

Destaquen els 3 milions de visites en atenció primària o que les xifres del temps de demora en llista d’espera es mantenen per sota del global de Catalunya

El consell de direcció de la Regió Sanitària (RS) Lleida del Servei Català de la Salut (SCS), presidit pel Dr. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública del Departament de Salut, ha aprovat avui, dijous 18 de juliol, a Lleida, la memòria d’activitat de l’any 2012. Prèviament, s’ha presentat el document al Consell de Salut, presidit pel Dr. Francesc Sancho, secretari de Participació Social i Local. La memòria ha estat presentada pel Dr. Josep Pifarré, gerent de la RS Lleida.

El document, que serà accessible properament a la web del Departament de Salut un cop aprovada pel Consell de Direcció del SCS de Catalunya, fa un recull de les actuacions fetes pel SCS i les entitats vinculades al Departament de Salut en el territori de Lleida.

Destaca l’àmplia informació en relació a les línies estratègiques de la RS del Pla de Salut territorial 2011-2015 del que, el passat 27 de juny, es va fer una sessió de seguiment a Lleida en què van participar més de 200 professionals i que tractà els temes relacionats amb els pacients complexes, la resolució i la salut pública que actuen en aliança estratègica a les comarques de Lleida.

Així, tal com recull la memòria, el Pla de Salut s’ha traduït al territori en accions concretes, algunes lligades a l’oferta de serveis, com l’ampliació de l’horari de cardiologia intervencionista (ICP) que permet realitzar 12 hores hemodinàmiques per la col•locació d’stents a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i, altres, estan relacionades amb la millora de la capacitat de resolució dels serveis assistencials com la unitat APCICA (unitat d’atenció continuada, assistencial, hospitalària, primària i domiciliària) en què intervenen professionals interdisciplinaris dels diferents àmbits i estaments, i que està basada en el paper rellevant de la infermeria en la gestió de casos alternatius a l’hospitalització, fonamentats en actuacions sinèrgiques entre l’hospital, els serveis i l’atenció primària, que minimitzen els dies d’estada hospitalària i faciliten la derivació acurada als centres sociosanitaris i residències assistides.

Algunes xifres rellevants dels recursos de la xarxa sanitària del sistema sanitari integral de Catalunya a les comarques de Lleida han sigut, per exemple, els 3 milions de visites fetes a l’atenció primària de salut en els 23 centres d’atenció primària o 185 consultoris locals que, conjuntament amb la Diputació de Lleida, es mantenen a la Regió.

En relació a l’activitat d’atenció especialitzada hospitalària, les 34.325 hospitalitzacions, 86.429 urgències hospitalàries, les 471.927 consultes externes o en centres especialitzats, els més de 1.419 pacients atesos en centres sociosanitaris d’internament, els 658 en hospitals de dia sociosanitari, les 38.448 estades de pacients en hospitals psiquiàtrics i centres de salut mental d’internament o les 67.125 visites individualitzades de salut mental ambulatòria són un exemple de l’activitat de la xarxa assistencial regional.

En general, l’activitat ha estat lleugerament inferior a la dels anys anteriors tret dels hospitals de dia i altres recursos ambulatoris:
• Un -6,6% en visites d’atenció primària
• Un - 4,8% en contactes hospitalaris
• Un -7,3% en consultes externes
• Un -0,5% en atenció a urgències
• Un + 11% en cirurgia menor
• Un + 4% en atenció en hospitals de dia
• Un +5,4% de visites en centres de salut mental ambulatoris

Tot i això, les xifres del temps de demora en llista d’espera es mantenen per sota del global de Catalunya com, per exemple, les dels 14 procediments quirúrgics garantits (3,24 mesos de mitjana de demora a Lleida i 4,61, a Catalunya).

També cal esmentar que els hospitals de la regió han assumit el 84,5% dels contactes hospitalaris dels residents a la Regió de Lleida, xifra que s’ha incrementat cada any.

També s’inclou un apartat amb les principals dades d’activitats de les empreses adscrites o contractades amb el CatSalut a la regió, com són els 43.896 incidents anuals de la Regió coordinats pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) que treballa en xarxa amb la resta de recursos regionals.

Cal destacar que, en concepte de receptes mèdiques, s’ha incrementat l’aportació dels usuaris en la despesa anual que ha passat del 5% l’any 2011 al 6,1% l’any 2012 i s’han facturat un 6,8% menys de receptes amb una disminució del cost pel sistema públic de salut del 13,7%.

Lleida, 18 de juliol de 2013
 


AdjuntMida
SCS Presenta la memòria d'activitat del 2012 a la Regió Sanitària de Lleida.pdf54.95 KB
<< Torna