Notícies

La Jornada d'Actualització diagnòstica i terapèutica en Síndrome de Sensibilització Central se centra enguany en la importància de l'exercici físic

La importància de l'exercici físic en pacients amb Síndrome de Sensibilització Central (SSC) ha estat el tema central de la VIII Jornada d’Actualització Diagnòstica i Terapèutica en SSC organitzada avui divendres, 17 de març, per la Unitat de Fibromiàlgia, Síndrome de la Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).
Han inaugurat la jornada el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada; el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran i gerent de Gestió de Serveis Sanitaris, Dr. Mateu Huguet; el subdirector d'INEFC Lleida, Gonzalo Gil; i el cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l'HUSM, Dr. Lluís Rosselló.
Més de 200 professionals de la salut i l'exercici físic han omplert l'aula magna del Campus de Ciència de la Salut de la Universitat de Lleida, per assistir a les ponències on fisioterapeutes, metges de família, reumatòlegs i professionals de l’educació física han exposat les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties.
La SSC és el nom que rep un conjunt de malalties que podrien tenir un origen fisiopatològic comú, entre les quals es troben la fibromiàlgia, síndrome de la fatiga crònica, sensibilitat química múltiple i electrosensibilitat.
Durant el matí, Gonzalo Gil, subdirector d'INEFC Lleida, ha fet una ponència sobre la fibromiàlgia i el re-entrenament aeròbic. En la seva intervenció, Gil ha parlat de la idoneïtat de la marxa nòrdica en pacients amb síndrome de fatiga crònica, "ja que permet aplicar una intensitat de la càrrega individualitzada, fàcilment regulable per sensacions". A més, Gil ha destacat que aquest tipus d'esport "permet centrar l'atenció en la coordinació, desviant l'atenció de les sensacions de fatiga produïdes per la càrrega física".
Seguidament, Joan Palmi, professor d'INEFC Lleida, ha parlat sobre les aplicacions de la psicologia i l'exercici físic a la SSC. En la seva intervenció, Palmi ha destacat que "el millor tractament comença amb l'entrevista motivacional per vèncer barreres". Durant la ponència, Palmi ha recomanat l'exercici grupal (4-5 persones) ajustat a les necessitats i possibilitats de cada pacient amb SSC.
Per la seva banda, el Dr. Carles Casanova, fisioterapeuta, i la Dra. Maylos Rodrigo, metgessa de família i comunitària del CAP Bordeta, han explicat el projecte d'exercici terapèutic i intervenció assistida amb gossos que duen a terme des de l'Associació IlerKan.
En la seva intervenció, la Dra. Rosa Mora, metgessa rehabilitadora de l'HUSM, ha parlat sobre rehabilitació en pacients amb SSC.
La jornada continua a la tarda amb la ponència del Dr. Fernando Pifarré, director del Servei de Medicina de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, i Joan Antoni Prat, d'INEFC Lleida, sobre les proves fisiològiques que cal fer als pacients amb SSC abans de fer esport.
Seguidament, el Dr. José Alegre, cap del Servei de la Unitat de Fatiga Crònica de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, tractarà la importància de l'exercici físic centrat en els pacients amb síndrome de fatiga crònica.
A partir de les 16.30 hores, clouran la jornada el Dr. Lluís Rosselló i Carme Campoy, fisioterapeuta i coordinadora de la Unitat de Fibromiàlgia de l'HUSM.
S'ha presentat també el llibre Compartir experiencias, combatir el dolor, coordinat per la Unitat de Fibromiàlgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria i la Universitat Rovira i Virgili
En el decurs de la jornada s'ha presentat el llibre Compartir experiencias, combatir el dolor, coordinat pel Dr. Lluís Rosselló, cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l'HUSM de Lleida, i Pilar Montesó-Curto, investigadora en psicologia social, psicologia de la salut i clínica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Per a l'elaboració del llibre s'ha comptat amb la col·laboració de la fisioterapeuta Carme Campoy, la psiquiatra Iolanda Batalla i els psicòlegs Laura Bossa i Francesc Abella, tots ells professionals de l'HUSM.
fotografies de la intervenció en la Jornada

 

 

Comunicació GSS, 17 de març de 2017


<< Torna