Notícies

Salut certifica la Unitat d'Expertesa d'Atenció a les Síndromes de Sensibilització Central de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida

Es tracta d’una de les primeres Unitats d’Expertesa auditades a Catalunya i atén més de 2.000 pacients a l’any afectats per fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple

El Departament de Salut ha certificat recentment la Unitat d’Atenció a les Síndromes de Sensibilització Central (SSC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida com a Unitat d’Expertesa (UE) de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. Es tracta d’una de les primeres Unitats d’Expertesa auditades a Catalunya i atén més de 2.000 pacients a l’any afectats per Síndromes de Sensibilització Central, que inclou entre d’altres, la fibromiàlgia, la fatiga crònica, la sensibilitat química múltiple i l’electrosensibilització.
El Departament de Salut va iniciar fa un any el procés de revisió del model d’atenció a les patologies que constitueixen les Síndromes de Sensibilització Central a Catalunya. A partir d’aquesta revisió del model d’atenció, el Departament de Salut va iniciar les auditories de les unitats del territori, per certificar la seva adequació al nou model.
El passat mes de novembre, Gestió de Serveis Sanitaris, empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, va rebre la resolució dictada per la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, per la qual es declara la idoneïtat de la Unitat d’Expertesa per a l’Atenció de les Síndromes de Sensibilització Central de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.
La UE d’Atenció a les SSC de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, creada el 2008, està formada per un equip multidisciplinari compost per metges reumatòlegs, psicòlegs clínics, fisioterapeutes i infermeres. El cap clínic de la unitat és el Dr. Lluís Rosselló i la coordinadora és Carme Campoy. La tasca de la UE consisteix en concretar el diagnòstic dels pacients derivats de l’atenció primària i realitzar un tractament multidisciplinari amb l’objectiu de donar recursos a les persones afectades per SSC per tal que puguin adaptar-se a la malaltia i aprendre a conviure amb ella amb la menor afectació possible i la major qualitat de vida.
El tractament és multidisciplinari amb, entre altres, intervencions educatives i d’habilitats d’afrontament, com exercici físic (estiraments i mobilitat articular), afrontament al dolor, maneig emocional, teràpia cognitiu-conductual i habilitats assertives. Aquest és probablement el tractament que s’ha mostrat més eficaç en les SSC segons les principals guies clíniques.
A la foto de l'equip que acompanya la notícia,  començant per l'esquerra, Carme Campoy, fisioterapeuta, Isabel Corbacho, administrativa, Mercé Serra, infermera, Núria Montalà reumatòloga, Laura Ortega. terapeura ocupacional, Lluís Rosselló, reumatòleg, Laura Bossa, psicòloga i  Montse Conde, reumatòloga de la Unitat i Mina Corbella, metgessa que no surt a la foto. 

Comunicació GSS, 22 de febrer de 2017


<< Torna