Notícies

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer amb especial atenció a la figura del cuidador

La Unitat atén actualment uns 2.500 pacients d’Alzheimer crònics i diagnostica uns 400 nous malalts anuals

Avui dimecres, 21 de setembre, la Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), ha organitzat una jornada per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer sota el lema “El valor del cuidador”. L’acte inaugural de la jornada ha anat a càrrec del neuròleg i coordinador de la UTC, el Dr. Gerard Piñol, acompanyat del director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada, i de representants del Servei Català de Salut a Lleida.

En la seva intervenció, el Dr. Gerard Piñol ha explicat que la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida atén actualment uns 2.500 pacients d’Alzheimer crònics i diagnostica uns 400 nous malalts anuals.

Tanmateix, Piñol ha volgut fer un reconeixement a la figura del cuidador de malalt d’Alzheimer “una persona clau en aquesta malaltia, que comporta una càrrega molt esgotadora”. Piñol ha explicat que per a una millor evolució del pacient “és necessari que el cuidador entengui la malaltia i sàpiga què passarà, i per aconseguir això, el primer que fem és, abans de veure el pacient, la treballadora social del centre atén el cuidador per saber la situació familiar i tot allò que pensem que en un futur ens pot ajudar o dificultar en l’atenció al pacient”.

A partir d’aquí, si es confirma el diagnòstic, la Unitat ofereix un curs de formació per als cuidadors de dos mesos de durada. A més, un cop al mes es fan xerrades de difusió de la malaltia adreçades tant a cuidadors com a la població general. Un altre servei que ofereix la Unitat és el Grup d’Ajuda Mútua (GAM) on cada quinze dies es reuneixen els cuidadors que ho desitgen, guiats per dos cuidadors experts que ja van passar la malaltia cuidant d’un familiar. Aquestes trobades del GAM serveixen per a compartir experiències i trobar solucions als problemes del dia a dia que els cuidadors han de fer front.

Durant la jornada s’ha projectat un vídeo explicatiu on cada professional de la Unitat de Trastorns Cognitius explica la seva aportació i com ajuden a pacients i família en la malaltia. Seguidament, els professionals de la Unitat han explicat els programes d’atenció als cuidadors que des del centre es duen a terme i s’han posat en comú diverses experiències de persones que exerceixen com a cuidadors de malalts d’Alzheimer.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona amb associacions, entitats i fundacions implicades en el maneig de pacients amb la malaltia d’Alzheimer i els seus cuidadors.

Durant tot el dia, al vestíbul de l’Hospital Universitari de Santa Maria hi ha instal·lat un mural per recollir “el record que mai voldries oblidar”, on els usuaris del centre poden participar i deixar escrita la seva frase.

 

Enllaç al vídeo explicatiu de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida:
https://youtu.be/qwdviCIECg4

 

Comunicació GSS, 22 de setembre de 2016


AdjuntMida
Diari segre 22 setembre 2016.pdf154.41 KB
La Mañana 22 setembre 2016.pdf827.87 KB
<< Torna